familyΗ ιστορία της ΑΚΕΚ ξεκινάει στις αρχές του 20ου αιώνα στην Κρήτη, στην περιοχή του Λιμένα Χερσονήσου, από την επιχείρηση κατασκευής τούβλων, της οικογένειας Κανακάκη. Ο ιδρυτής της Ηλίας Κων/νου ΚανακάκIliasKanης γεννήθηκε το 1847 στην Κρύα Βρύση Ρεθύμνου. Έμαθε την τέχνη του μπρούτζου και ταξίδεψε στη Σμύρνη για να την τελειοποιήσει. Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αιώνα αποτελούσε μία από τις μεγαλουπόλεις εκείνης της εποχής, με μεγάλη εμπορική και οικονομική δραστηριότητα και ιδιαίτερη άνθιση στις τέχνες και τα γράμματα. Ο Ηλίας Κανακάκης εξελίχθηκε στην τέχνη του και εμπλούτισε τις γνώσεις του στα σύγχρονα παραγωγικά μέσα εκείνης της εποχής. Παντρεύτηκε εκεί και δημιούργησε οικογένεια αποκτώντας 8 παιδιά.

 

 

KonKanΤο 1901 επιστρέφει στην Κρήτη με την οικογένεια του και το 1906 ξεκινάει το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής τούβλων στο Λιμένα old 011Χερσονήσου. Το 1916 την επιχείρηση αναλαμβάνει ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας Κωνσταντίνος Ηλία Κανακάκης, οποίος όμως «χάθηκε» πρόωρα, χτυπημένος από το λουρί μιας τροχαλίας της μηχανής του κεραμοποιείου.

 

 

AndrKanΤο 1920 ένας άλλος γιος της οικογένειας, ο Ανδρέας Ηλία Κανακάκης αναλαμβάνει να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση.Οι σύγχρονοι τρόποι δόμησης σιγά σιγά αντικαθιστούν τον παραδοσιακό τρόπο κτισίματος με πέτρα και τα τούβλα της οικογένειας Κανακάκη αποτελούν το βαDSCF0089σικό υλικό για την κατασκευή κτιρίων. Ο Ανδρέας Κανακάκης επέκτεινε το εργοστάσιο και βελτίωσε τις παραγωγικές μεθόδους αυξάνοντας τη παραγωγή προκειμένου να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση των προϊόντων, από όλη την Κρήτη.

 

 

Σταθμό στην ιστορία της επιχείρησης αποτελεί η συνεργασία του Ανδρέα Κανακάκη με το NICOLAOS1Νικόλαο Μεταξα. Το 1946 η επιχείρηση μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρία και έτσι δημιουργείται η Ανώνυμη Κεραμουργική Εταιρία Κρήτης (Α.Κ.Ε.Κ. Α.Ε). Ο Νικόλαος Μεταξάς αναλαμβάνει τη διεύθυνση της εταιρίας δίνοντας της νέα πνοή. Αναδιοργάνωσε και εκσυγχρόνισε την επιχείρηση, την μετεφέρε σε άλλο χώρο και κατασκεύασε καινούρια μονάδα στο Λιμένα Χερσονήσου, η οποία παρήγαγε κυρίως τούβλα και τσιμεντόπλινθους.

 

 

AkekHers Το εργοστάσιο της Α.Κ.Ε.Κ. στο Λιμένα Χερσονήνησου το 1951

 

 

nmetaxas-242Ο Νικόλαος Μιχαήλ Μεταξάς γεννήθηκεold07mama στο Ηράκλειο το 1915 και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.  Το 1955 ο Νικόλαος Μεταξάς παντρεύτηκε τη Θεανώ–Ευαγγελία Κανακάκη και απόκτησαν 5 παιδιά.

 

 

 

 

Fact040698  47Η ΑΚΕΚ παρουσίασε μια θεαματικά ανοδική πορεία αποκτώντας κυρίαρχο ρόλο στην ελληνική βιομηχανία παραγωγής κεραμικών προϊόντων. Το 1978 οι δραστηριότητες της εταιρίας μεταφέρονται στις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις της, στην Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, συνολικής επιφάνειας 60 στρεμμάτων.  Οι νέες μέθοδοι παραγωγής με υψηλό βαθμό αυτοματοποίησης δίνουν τη δυνατότητα στην ΑΚΕΚ να παράγει σύγχρονα προϊόντα υψηλής ποιότητας.

 

 

 

MixMetaxasΤο 1986 τα ηνία της επιχείρησης αναλαμβάνει ένας από τους γιους του Νικόλαου Μεταξά, ο Μιχαήλ Ν. Μεταξάς. Ο Μιχάηλ Ν. Μεταξάς γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1959 και σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πολυτεχνείο ΕΤΗ της Ζυριχης. Με νέες ιδέες και δυναμική η ΑΚΕΚ συνέχισε την διαρκώς ανοδική της πορεία στο χώρο της βιομηχανίας κεραμικών. Το 1989 πραγματοποιεί μια τεράστια για τα δεδομένα της εποχής επένδυση Fact040698  22ύψους 1,5 δις δρχ κατασκευάζοντας και εξοπλίζοντας μια νέα υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής πλακιδίων δαπέδου δι' εξωθήσεως (COTTO), καθώς και φινιρισμένων τούβλων προσόψεως. Το συνολικό εμβαδόν των εγκαταστάσεων της εταιρείας επεκτείνεται πλέον σε 100 στρέμματα.

 

 

Το 2000 ο Μιχαήλ Ν. Μεταξάς συνεργάζεται με τον Οικονομολόγο Kωνσταντίνο Χ. Χρηστάκο που αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος της Α.K.E.K. και μαζί δημιουργούν μια ισχυρή ομάδα.

 

Σήμερα η ΑΚΕΚ ΑΕ είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής 100520111268 κεραμικών προϊόντων στον ελληνικό χώρο. Μέσα από μία πορεία που ξεπερνά τα 100 χρόνια, η εταιρία συνεχώς εξελίσσεται, υλοποιώντας καινοτόμες δράσεις και προσφέροντας υψηλής ποιότητας προϊόντα. Επιστέγασμα αυτής της πορείας είναι η κατασκευήorthomplok25 του 5ου εργοστασίου της εταιρίας, το 2011, στο χώρο της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου. Η νέα πρωτοποριακή μονάδα παραγωγής διαθέτει εξοπλισμό με δυνατότητες κατασκευής εξελιγμένων προϊόντων, όπως το ορθομπλόκ. Ταυτόχρονα όμως δίνει έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και του ανθρώπινου παράγοντα, μέσα από «πράσινες» διαδικασίες παραγωγής.

1906-2012
Μια Μεγάλη κρητική ιστορία, μια μεγάλη κρητική διαδρομή

1906-2012-Μια μεγάλη κρητική ιστορία, μια μεγάλη κρητική διαδρομή

Γραφεία-Εργοστάσιο:
Οδός "Λ", ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου
Τ.Κ.:716 01
Ηράκλειο Κρήτης
Τηλ:2810 381 160 (5 γραμμές)
Fax:2810 380 798

 tuv